Açılış seremonisi 24 Eylül Cumartesi günü yapılan Şampiyonaya Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Milletvekili Osman Aşkın BAK, Karate Federasyonu Başkanı Esat DELİHASAN ve Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa ÇELİK katıldı. Yeni Rize Spor Salonu'nda düzenlenen turnuvada takım müsabakaları büyük heyecana sahne oldu. Şampiyonada, 6 ülkeden yaklaşık bin 200 sporcu mücadele etti.

Açılış Töreninde konuşma yapan Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ sporun insan için önemini ifade etti. Erdoğan BEKTAŞ yaptığı konuşmada, "Turnuva öncesi üzücü bir olay yaşadık. Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Muhammet Taha kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. İnşalllah bir daha böyle bir olay yaşanmaz. İlimizde birçok ilden ve ülkeden gelen sporcularımızla bu turnuvayı düzenliyoruz. Spor hayatımızın olmazsa olmazıdır. Burada gençlerimiz başarı elde edecek, öne çıkacaklar ve bayrağımızı dünyada temsil edecekler. Turnuvaya katılan tüm sporcularımıza başarılar diliyorum." açıklamalarında bulundu.

AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak da karatenin Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda büyük başarı yakalayacağına vurgu yaptı. Konuşması sırasında tribünleri coşturan Milletvekili Osman Aşkın Bak, "Karate sporumuz son yıllarda büyük başarılar yakaladı. İnanıyorum ki 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda da önemi başarılar elde edeceğiz ve olimpiyat şampiyonları çıkaracağız. Sporcularımızın ülkemizi en iyi şekilde temsil etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Rize yolunda geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Muhammet Taha Yıldırım için baş sağlığı dileklerinde bulunan Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, "Müsabakalara katılmak üzere Muş'tan Rize'ye gelmekte olan bir sporcu kardeşimiz Hak'kın rahmetine kavuştu. Bir sporcumuz ve hocamız da yaralandı. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm camiamıza baş sağlığı diliyorum. Yaralı sporcu kardeşimize ve hocamıza da Allah'tan şifalar diliyorum. Sporcumuz birçok başarı kazanmış, önemli dereceler almış bir kardeşimizdi. İlk kez katıldığı bir uluslararası organizasyonda da Balkan şampiyonluğunu kazanmıştı. Dünya yıldızı olabilecek bir kapasitesi vardı.  Bu acı haberle hepimiz üzüldük. Hepimizin başı sağolsun, ailesine sabırlar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Şampiyonaya katılan sporcular, erkek-kadın takım ve ferdi müsabakalarda toplam 145 farklı dalda mücadele ederken kadın takım kumitede Türkiye B Takımı, Türkiye A Takımı'nı Vildan Güvercin (2-0) ve Talya Pekmezoğlu'nun ( 3-2) galibiyetleriyle geçerek şampiyon oldu.
Erkekler takım kumitede ise İstanbul Ticaret Odası Spor Kulübü ile karşılaşan Çelebi Spor Kulübü, rakibine üstünlük kurarak şampiyonluk kupasını kaldırdı.
Üç gün boyunca süren Karadeniz ve Hazar Ülkeleri Karate Şampiyonası'nda toplam 145 farklı dalda madalya sahiplerini buldu.