29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyeti  törenine Rize Valisi Ersin YAZICI‘nın yanı sıra Rize Belediye Başkanı Prof. Dr.Reşat KASAP, Garnizon Komutanı Jd. Kd. Alb. İsmet CANSARAN, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan YAĞIZ, Emniyet Müdürü Adem ÇAKICI, Daire müdürleri, STK’lar, öğrenciler ve çok sayıda Rizeli vatandaş katıldı.

Saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşı okunarak başlayan törende; Rize Valisi Ersin YAZICI, Rize Belediye Prof. Dr. Reşat KASAP, Garnizon Komutanı jd.kd.Albİsmet CANSARAN halkın ve protokolün bayramlarını kutladı.

Vali YAZICI törende vatandaşlara hitaben konuşma yaptı. Yazıcı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün, millî kurtuluş mücadelemizin başarıya ulaşmasının ardından, milletimizin yeni bir devlete ve yeni bir rejime kavuşmasının 91. yıl dönümünü kutlamaktayız. Cumhuriyetimiz, Birinci Dünya Savaşı´nın galipleri olan, zamanın en güçlü devletlerine karşı verilmiş bir bağımsızlık savaşının ve katlanılan büyük fedakârlıkların sonucunda kurulmuştur. Verdiği onur mücadelesiyle Türk milleti, bağımsızlığı ve egemenliği olmaksızın var olmayı reddetmiş, yüzyıllardır egemen bulunduğu topraklarda kendisine zorla kabul ettirilmeye çalışılan esareti kabullenmemiştir.
Türk milleti Cumhuriyetin ilanıyla, bağımsızlığı olmadan, başka milletlerin tahakkümü altında asla yaşayamayacağını tarihe bir kez daha yazmış ve “idare edilenler” değil “idare edenler” arasında yer alacağını göstermiştir. Bağımsızlığımızın mimarı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk´e ve dava arkadaşlarına bu vesileyle teşekkürü borç biliyorum. Cumhuriyetimizi, tıpkı kuruluş felsefesinde olduğu gibi, tam bağımsız, güçlü ve demokratik bir dünya devleti olarak, birlik ve bütünlük içinde yaşatmak için bugün de hepimize büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Devletimizi, Cumhuriyetimizi, Demokrasimizi ve Toplumumuzu hedefleyen terör örgütlerinin menfur eylemleri karşısında bu sorumluluklarımız daha da belirgin olmaktadır. Bu bağlamda, şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, Allah´tan gani gani rahmet diliyorum. 

Sizler, Türkiye´nin uygarlaşmasına, ilerlemesine, gelişmesine ve kalkınmasına bugüne dek büyük katkıda bulundunuz, çocuklarımız da bayrağı sizden devraldıkları yerden daha ileriye taşıyacaklardır. Onlara bu azmi ve iradeyi aşılamak hepimizin görevidir. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana her yıl, her ay hatta her gün Türkiye´nin gelişmesi, büyümesi, bütünleşmesi yolunda çağdaş medeniyetler seviyesine doğru en etkin biçimde yürümeye devam ediyoruz. Bununla birlikte bir hususu özellikle vurgulamak istiyorum. Çocuklarımızın eğitimine, ilköğretimden yükseköğretime kadar, her aşamada en büyük önemi vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Hepinizin bildiği ve inandığı gibi, çocuklarımız geleceğimizdir, onurumuzdur. Onların eğitimi sadece kendilerine fayda sağlamakla kalmayacak, ailesine, içerisinde yaşadığınız kentimize ve her şeyiyle bağlı olduğunuz Türkiye´ye yarar sağlayacaktır. Rizeli Vatandaşlarımızın, atalarına, bugünkü kuşaklara ve geleceğimizin güvencesi çocuklarımıza layık bir toplum yetiştirilmesinde önemli çabalar sarf edeceğine olan inancım tamdır. İşte bu yüzden de eğitimin her seviyede çok önemli olduğunu, her meslekten insanlarımızın toplumda kendilerine yer edinmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımıza en iyi eğitimi vermeye çalışmak en önemli görevimiz olmalıdır. Bugünlere nasıl gelindiğini unutmamalı, şanlı tarihimize, millî benliğimize sahip çıkarak, çağdaş uygarlık yolunda kararlı biçimde yürümeye devam edeceğiz. Halkımızın her bakımdan mutlu olduğu, güçlü, zengin, müreffeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimiz 100. Yılına geldiğinde, güçlü demokrasisi, dev ekonomisi, birlik ve beraberliğini daha da pekiştirmiş yapısıyla Türkiye’nin dünyada hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı´nı en içten dileklerimle kutluyor, teşekkür ediyorum.” 

Daha sonra iki öğrenci 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiir okudu. Kutlama programına vatandaşlar ellerine aldıkları Türk bayrakları ile katıldı. Program geçiş törenin ardından sona erdi.