29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Rize’de de büyük coşkuyla kutlandı. Dün Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan kutlamalar bugün de Rize Valiliği Tören alanında gerçekleştirilen programla devam etti.

Kutlama programı öncesinde Vali İhsan Selim Baydaş’ın İl protokolünü kabulü ile tebligat töreni gerçekleştirildi.

Rize Valiliği Tören alanında gerçekleştirilen 100. yıl kutlama töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Vali İhsan Selim Baydaş, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunduğu kutlama töreni, Mehteran gösterisi, Karate gösterisi, Kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edilmesi, Halk oyunları gösterisi, Rize Jandarma Komando Asayiş Bölük Komutanlığı tüfekli hareket gösterisi, Jandarma arama ve kurtarma köpeği ile uyuşturucu madde arama köpeği gösterisi, geçit töreni ile devam etti.

Kutlama töreninde konuşmasına İstiklal Marşı ile başlayan Vali İhsan Selim Baydaş,

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım;

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Bugün esaret zincirlerini kırışımızın, dağları yırtışımızın 100. yılı… Bugün önümüze çekilmek istenen setleri yıkışımızın 100.yılı… Hasta adam diye nitelendirdikleri milletimize biçilen kefeni yırtışımızın 100. yılı…

Çırpına çırpına zilletle yaşamaktansa, çarpışa çarpışa izzetle ölmeyi tercih edişimizin ve zafere koşuşumuzun 100. yılı… Hani şair diyor ya; Yaşamaz ölümü göze almayan, zafer, göz yummadan koşana gider. Bayrağa kanının alı çalmayan, gözyaşı boşana boşana gider!

Bugün binlerce yıllık devlet geleneğimizin, Anadolu’daki 952 yıllık varlığımızın son ve ebedi nazenin çiçeği, göz bebeğimiz Türkiye Cumhuriyetimizin 100. Yılı Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Kıymetli belediye başkanım, mülki, akademik, askeri, idari ve siyasi erkânın değerli temsilcileri, kıymetli basın mensupları, hanımefendiler, beyefendiler, sevgili gençler, değerli öğrenciler; bu tarihi günü yıllardır heyecanla, hevesle, coşkuyla binbir emekle bekledik. Bugüne hayaller kurduk. Nice badireler atlattık. Ne zorlu ve çetin virajlardan döndük. Ama çok şükürler olsun ki bugün 29 Ekim 2023’e yani Cumhuriyetimizin 100. yılına vatanımızda ve bayrağımızın gölgesi altında kavuşmuş bulunuyoruz.

Sevgili gençler;

Sizlere sesleniyorum…

Ben cumhuriyetimizin 75. yılında Malatya’da liseyi bitirmek üzere olan bir gençtim. Bizlerden 100. yılın hayalini kurmamız istenmişti. O günlerde yaşadığımız sıkıntılarından kurtulmuş, kısır ayrışmalarını bir kenara bırakmış, sanayide, bilimde, sanatta, teknolojide hulasa her alanda ilerlemiş, ciddi altyapı eksikliklerini gidermiş, demokrasisini sağlamlaştırmış bir Türkiye’de yönetici olmayı, böyle bir Türkiye’nin inşasında çalışmayı hayal etmiştim. Rabbime hamdediyorum.

2023’e, 100. yıla, bir hedef noktasına ulaşan büyükler olarak, yeni bir ufkun, yeni bir hedefin hayalini sizlerin idraklerinize, sarsılmaz ve güçlü omuzlarınıza emanet ediyorum.

Değerli hemşehrilerim, kıymetli Rizeliler, sevgili gençler;

Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta vurguladığı 2053 artık en yakın hedefimizdir. Bugün lisede olan gençler, hatta ilkokula başlayan 6 yaşındaki evlatlarımız 36 yaşında olacakları 2053’ün Türkiye’sinin planlamasını, hayallerini kurmaya başlamalıdır.

Kıymetli öğretmenlerim, geleceğinin Türkiye’sinin mimarlarına 100. yılda gelecek 30 yılın hedefini ve hayallerini kurdurun. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk “muasır medeniyetler seviyesini yakalamayı” böyle bir hedef olarak önümüze koymuştu. Bugün denizin üstüne havaalanı kurup uçak indiren akıl ve mühendislik ilhamını o hedeften alır. Savunma sanayiinde, harp tarihini değiştiren iha, siha ve insansız uçaklar ilham ve vizyonunu aynı hedeften alır. Dün gemileri karadan yürüten hırs ve zekâ ile on binlerce kişilik orduya tüm yüküyle, topuyla çölleri geçiren iman ve inanç ilhamını aynı ruhtan alır. Malazgirt’te, Çanakkale’de ve 15 Temmuz da aynı ruh inkişaf etmiştir. Bu millet öldü denildiği her anda küllerinden yeniden doğmuştur. Çünkü kodlarımız “ya istiklal ya ölüm” hedefiyle yazılmıştır.

Cumhuriyet, omuzlarında cepheye mermi taşıyan nenelerimizin son vasiyetidir…

Cumhuriyet, mermisi bitince süngüsünü takarak taarruza kalkan Mehmetçiğin cesaretidir…

Bizim Cumhuriyet’imizin harcında binlerce şehidimizin aziz canı, kahraman gazilerimizin asil kanı var…

Selam olsun Kara Fatma’ya, Şerife Bacı'ya, Gördesli Makbule'ye…

Selam olsun Yörük Ali Efe'ye, Demirci Mehmet Efe'ye, Şahin Bey'e…

Selam Olsun Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e…

Değerli gençler;

Etrafımızda olup bitenlerden korkmayınız. Coğrafyanın getirdiği zorluklardan endişe etmeyiniz. Son zamanlarda histeriğimiz bir takım ekonomik sarsıntılardan ümitsizliğe kapılmayınız. Gelecek bizimdir. Tarihten aldığımız güçle, ceddimizden aldığımız ilham ve sarsılmaz imanla, devletimizin 2. yüzyılı Türkiye yüzyılı olacaktır ve bu sizlerin güçlü omuzlarınızda yükselecektir.

Sözlerime son verirken;

Bizlere Anadolu kapılarını açan Sultan Alparslan ve Selçukluyu, 600 yıl âleme şan olan Osman Gazi ve Osmanlıyı bu 100. yılda yâd ediyorum.

Cumhuriyetimizin banisi, milli mücadelemizin başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum. 100 yıl boyunca al bayrak inmesin, ezanlar dinmesin diye vatan uğruna can veren tüm şehitlerimizi saygı ile yâd ediyorum.

Bugün bu tören yıl boyunca yapacağımız 100. yıl kutlamalarının başlangıcıdır. Törende emeği olan herkese, katılan gruplara, evlerini işyerlerini bayraklarla süsleyen, törenlere katılan tüm Rizeli hemşehrilerime gönülden teşekkür ediyorum. Sözlerime İstiklal Marşı il başladım yine İstiklal Marşı ile bitiriyorum.

Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:

Değmesin ma’bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!

Bu ezanlar-ki şehâdetleri dînin temeli

Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli

Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenine, Vali İhsan Selim Baydaş eşi Zeyneb Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, eşi Fatma Metin, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Adalet Komisyonu Başkanı Yasin Temel, Rize İdare Mahkemesi Başkanı Ergün Coduroğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz,  Rize Baro Başkanı Ümit Peçe, Vali Yardımcıları Hatice Cemre İncesu, Hüseyin Aydın, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Ali Güngör, kurum amirleri, kolluk kuvveti personeli, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.