Sarıkamış Harekatında birçok evladını şehit veren Rize, 100 yıl sonra tarihin acı olayını tiyatroya taşıdı. 1914 yılının son aylarında yaşanan Sarıkamış Harekatı’nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Rize Gençlik Merkezi ve Gençler Tiyatro ekiplerince düzenlenen “Siz Hiç Sarıkamış’ı Gördünüz Mü?” isimli tiyatro oyunu gündüz ve akşam olmak üzere 2 kez Rize’de sahnelendi.

Rize'lileri 100 yıl öncesine getiren Sarıkamış’ta yaşananların anlatıldığı tiyatro oyunu ve slayt gösterisi ile 3 aylık eşini, yeni doğmuş bebeğini geride bırakarak vatan uğruna cepheye giden askerlerimizin acıklı öyküleri Rizelileri hüzne boğdu. 47 kişi ile hazırlanan oyunun ardından ise İsmail Kahraman Kültür Merkezini dolduran vatandaşlar, tiyatro ekibini ayakta alkışladı.

Rize Valisi Ersin Yazıcı ise Rize Gençlik Merkezi tiyatro liderleri Hatice Semiz ve Esra Alemdaroğlu’na çiçek takdiminde bulunduktan sonra yaptığı konuşmada, Sarıkamış’ın tarihimizde özel bir yeri bulunduğunu ifade ederek, “Bundan sonra yeni Sarıkamışlar, yeni Çanakkaleler olmayacak. Biz toprağımızın kıymetini, değerini biliyoruz. Bu vatana kimsenin el uzatmasına müsaade etmeyeceğiz. O niyette olanlara da her şeyimizle tek vücut halinde gerekeni yaparız.” dedi.

İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde Sarıkamış türkülerinden, 1914’lü yıllarda dünyada ve ülkemizde olup bitenlerden oluşan slayt gösterilerinden, memleketin dört bir yanından Sarıkamış’a asker olarak giden Mehmetçiklerimizin hikayelerinden oluşan “Siz Hiç Sarıkamış’ı Gördünüz Mü?” adlı tiyatro oyununun akşam sahnelenen bölümüne; Rize Valisi Ersin Yazıcı,  Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Turan Yılmaz ve yüzlerce vatandaş katıldı.

100 yıl önceki acı ve hüznün yeniden yaşandığı tiyatro oyunu sonrası Rize Valisi Ersin Yazıcı yaptığı konuşmada ünlü şairimiz Mithat Cemal Kuntay’ın “On Beş Yılı Karşılarken” adlı şiirinin sonunda yer alan “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır” beyitine de yer vererek, “Çok özel tarihimiz için, bizler için, bu topraklar için neler yaşandığını 1 saat gibi kısa bir sürede buradaki genç arkadaşlarımız anlatmaya çalıştı. Hepinizin bildiği, şairimizin ifade ettiği gibi ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’ Bu topraklar böyle vatan oldu Çanakkale’de, Sarıkamış’ta. Ama inşallah bundan sonra yeni Sarıkamışlar yeni Çanakkaleler olmayacak. Biz toprağımızın kıymetini, değerini biliyoruz. Bu vatana kimsenin el uzatmasına müsaade etmeyeceğiz. O niyette olanlara da her şeyimizle tek vücut halinde gerekeni yaparız. Ülkemiz, yüzyıllar kadar önce çeşitli zorluklardan geçti. Bugünkü topraklarımız az önce de ifade ettiğim gibi yaşadığımız bu acı olaylardan sonra binlerce askerimizin donarak şehit olduğu Sarıkamışlardan sonra bugünlere geldi. Bize düşen bundan sonrası için bu ülkeyi çok daha iyi yerlere taşımak. İnşallah 2023 hedefine hep birlikte üzerimize düşen vazifeleri layıkıyla yaparak bu ülkenin bu vatanın bu toprakların olması gerektiği yerde dünya üzerinde alması gereken, olması gereken konumda olduracak şekilde sizlerin buna olan inancınızı da tekrar hatırlatarak, ben 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin çok daha yukarılarda dünyada sözü geçen ülkelerden biri olacağı inancıyla arkadaşları huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum, sizlerden de bir kez daha alkışlamanızı rica ediyorum”  dedi.

Vali Yazıcı sözlerinin sonunda ise bu gecenin Mevlid Kandili olması dolayısıyla vatandaşların Mevlid Kandilini kutladı.

Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Çelik ise yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yıl dönümü dolayısıyla Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak bazı etkinlikler düzenlediklerini ve etkinliklere halkın gösterdiği ilgiden memnun olduklarını kaydederek, etkinlikler çerçevesinde Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü düzenleyeceklerini ifade etti.

Çelik, " Asımın Nesli Asrın Yürüyüşü”  adı altında 4 Ocak 2014 Pazar günü saat 10:00 da Ali Metin Kazancı Rize Lisesi önünde başlayacak yürüyüşe tüm vatandaşları davet ederken, yürüyüşün, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde  yapılacak törenle sona ereceğini ve törenin ardından Şeyh Camiinde Sarıkamış Şehitleri için mevlit okutulacağını kaydetti.

Oyun sonrasında ise vatandaşlar, kendilerini 100 yıl öncesine getiren tiyatro ekibiyle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.