Atatürk'ün Rize'ye Gelişinin 90. Yıldönümü Kutlama Programında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı sporcularımız tarafından " ATA'YA SAYGI KOŞUSU" gerçekleştirildi. Ardından Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı  sporcular tarafından Rize Valisi Sayın Ersin Yazıcıya Türk Bayrağı takdim edildi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Rize Valisi Ersin YAZICI, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat KASAP, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmet CANSARAN,Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa ÇELİK ve kurum amirleri katıldı.

Törende Rize Valisi Ersin YAZICI, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat KASAP, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmet CANSARAN anıta çelenk sunarken, ardından İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap yaptı. Kasap, konuşmasında Atatürk’ün Rize’yi ziyaretini anlatarak Atatürk’ü Rize’ye taşıyan kruvazörün saygı atışı yaptığı, Rizeliler'in de silahları ile havaya ateş açarak mutluluklarını dile getirdiklerini belirtti.

Başkan Kasap konuşmasında ayrıca, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Milli mücadelenin kazanılmasının ardından 17-18 Eylül 1924 tarihinde Latife Hanım ve yakın arkadaşlarıyla birlikte Hamidiye Zırhlısıyla Rize’ye gelmiştir. Milli mücadelede başarıya ulaşmanın zaferden sonra ileri bir Türkiye oluşturmanın fikri yapısı üzerinde Gazi Mustafa Kemal’in yurt gezilerinin etkisi büyüktür. Gazi Mustafa Kemal, milli mücadele yıllarında ve sonrasında yurt gezilerine çok önem vermiş, bu gezilerde bizzat halkın içine girmiştir. Çeşitli konularda halkın görüşlerini almış, kararlarını bu görüşlerinin ışığında vermiştir ve bu görüşler doğrultusunda fikirlerini güçlendirmiştir. Türkiye’yi karış karış gezip ülkemizi ileri uygarlık seviyesine çıkarmak isteyen Atatürk’ü sahilde toplanan Rizeliler de gemiden yapılan top atışına silahlarıyla karşılık vererek sevgi ve coşkularını göstermişlerdir. Gazi Mustafa Kemal Rize’deki ziyaretlerinde istirahatini Mataracı Mehmet Efendi’nin Müftü Mahallesi’ndeki konağında geçirmiştir. Misafir edildiği bu konak günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 1923 yılında kendisine hemşehrilik teklifinde bulunan Rizeliler’in isteğini olumlu karşılayan Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda da her cephede Rizelilerle birlikte vatana hizmet için mücadele etmiştir. Bu duygularla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Rizeli isimsiz kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.